İŞ KAZALARININ SORUMLUSU

  • DENETİMSİZLİK İŞ KAZALARINDA ÖLÜMLERİ ARTIRIYOR
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, kademeli bir geçişle yürürlüğe giriyor. Ancak iş kazaları sonucu meydana gelen ölümler bitmek bilmiyor. İş kazası sonucu ölümlerin giderek artış göstermesine de tepkiler sürüyor.
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in “İş güvenliği uzmanları işverenlerden çok para istiyorlar, bu nedenle herkesi iş güvenliği uzmanı yapacağız” açıklamasından bir gün sonra Gaziantep’te meydana gelen patlamada 8 işçi hayatını kaybetti, çok sayıda işçi de yaralandı. Meslek odaları, işçi ölümlerinin giderek artmasının, gerekli önlemleri almayan ve denetimi sağlamayan devletin sorumluluğunda olduğuna dikkat çekiyor.TÜRKİYE REKOR KIRDITMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ile iş kazalarının önlenemediğini ve Türkiye’nin iş kazaları sonucu yaşanan ölümlerde rekor kırdığını ifade etti. Çakar, SGK istatistiklerine göre söz konusu rakamların her yıl artış gösterdiğini ve 2012 yılı rakamları açıklandığında ise bir yıldaki ölü sayısının 2 binli rakamlara ulaşacağını kaydetti.

    DENETİM OLMAZSA KANUN İŞE YARAMAZ

    “Bir yılda 1700, bir günde 5 kişi hayatını kaybediyorsa, bunun bariz nedeni, önlem alınmamasıdır ve bu durumun sorumlusu işveren ile devlettir” diyen Çakar, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun işvereni önlem almaya ve denetime zorlayan bir kanun olmadığı için işçi ölümlerini durduramayacağının altını çizdi. Çakar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı için, “İşyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması konusunda kesinlikle devrede değiller” dedi.

    ‘BAKANLIK GÖREVİNİ YERİNE GETİRSİN’

    TMMOB Maden Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu da yaptığı yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görev ve sorumluluklarını yerine getirmesini istedi. Bakanlığın, iş güvenliği uzmanlarını yaşanan kazaların sorumlusu gibi göstermeye çalıştığı belirtilen açıklamada “İş kazalarında yaşamını yitiren işçilerin bedeli şimdi de genç mühendislere ve uzmanlara ödetilmek isteniyor. Bakan Çelik’in ‘Öyle bir kanun geliyor ki bakın görün iş kazaları nasıl bitecek’ söylemi de gerçeği yansıtmamaktadır. Yeni bir yasal düzenleme ile etkin ve güçlü bir denetim teşkilatına ihtiyaç duyulmaktadır.”

    ‘SENDİKALAR KATLİAMA DUR DESİN’

    İNSAN Hakları Derneği (İHD), iş kazaları sonucu yaşanan ölümlerin artış göstermesinin, sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının yeterli tepkiyi göstermemesinden kaynaklandığına dikkat çekti.
    İş cinayetlerinde asıl sorumluluğun önlem almayan devlette olduğunun altı çizilen açıklamada, başta işçi sendikaları olmak üzere tüm örgütlü kesimler de göreve çağrıldı. İş cinayetlerine karşı işçi konfederasyonlarının daha etkili bir mücadele programı belirlemek zorunda olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, “Hükümetin vurdumduymaz ve işverenleri kayıran tutumuna karşı, sendikalar, başta işyerleri olmak üzere bilinçlendirme çalışmaları yapmalıdır. İş güvenliğini sağlamayan işyerleri belirlenip teşhir edilmeli, iş güvenliği sağlanana kadar işçilerin çalışması engellenmelidir.”


    BAKANA SORULAR

    MAKİNA Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, yaptığı açıklamayla iş kazalarına tepki göstererek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şu soruları yöneltti:
    İş Sağlığı Güvenliği Kanunu kapsamında kaç işyeri vardır, bu işyerlerinin yüzde kaçı denetlenmektedir?
    İki aydır ÇSG Bakanlığı Müfettişleri işyerlerini denetlememektedirler, bunun sebebi nedir?
    Mevzuat gereğince, “Risk değerlendirmesi yapılmamış olan metal sektöründeki işyerlerinin kapatılması” gerekmektedir. Gaziantep’teki işyerinin risk değerlendirmesi yapılmış mıdır?
    ÇSG Bakanının son günlerde en çok ilgilendiği konu, iş kazalarının önlenmesi midir, yoksa işverenler en ucuza iş güvenliği uzmanı nasıl çalıştırırlar konusu mudur?
    Son üç yılda iş kazaları nedeni ile hayatını kaybeden işçi sayısının yüzde 100 artmasını neye bağlıyorsunuz?

    (Ankara/EVRENSEL)